Jag har börjat träna Crossfit och tycker det är en av de bästa träningsformerna som jag hittills har testat på. Där får man köra både styrka som jag gillar skarpt och kondition som jag behöver. Nedan finns en redogörelse för vad Crossfit är för något.

Cettlebell och hantlar.

CrossFit som träningsform kretsar kring naturliga rörelser. Sporten arbetar med sådant som efterliknar de fysiska utmaningar som
våra förfäder mötte, sitta ned och stå upp, springa, lyfta, kasta, klättra, hoppa, knuffa och släpa. Vi har de här rörelserna i oss naturligt och de ligger till grund för de övningar som utövarna strävar efter att bemästra inom CrossFit. Det finns lika många versioner av denna träningsform som det finns tränare som lär ut den. Det finns varianter som är riktade mot särskilda mål som t.ex. långdistanslopp, kraftsporter, styrka, storlek, tyngdlyftning, simning, gymnastik, golf, m.m. Det kan låta luddigt men grundprincipen är dock den samma: Konstant varierade funktionella rörelser utförda med hög intensitet. Och detta för att uppnå fysisk prestationsförmåga. Alltså att bli så allsidig som möjligt med lika stor förmåga i var och en av följande fysiska färdigheter: – Rörlighet – Kondition – Uthållighet – Styrka – Snabbhet – Explosivitet – Smidighet – Koordination – Precision – Balans Vi söker arbetskapacitet i alla tänkbara rörelser och olika långa utmaningar. Träningen sker med t.ex. skivstång, hantlar, kettlebells, räcke, klättringsrep, hopprep, romerska ringar, medicinbolar och andra enkla redskap. Med andra ord så är Crossfit som träningsmetod inte ett exakt program eller schema, utan snarare principer som träningen baseras på.

Crossfit är lika mycket sport som träningsmetod. Crossfit är den sport där man som utövare har som mål att bevisa sin totala fysiska prestationsförmåga; “The Sport of Fitness”. där tävlar deltagarna i att mäta alla tänkbara fysiska färdigheter genom att bland annat involvera moment och grenar från ett flertal andra sporter. T.ex. Tyngdlyftning, styrkelyft, friidrott, gymnastik, kettlebell (girevoy), löpning, simning, cykling, m.fl. Därtill läggs en mängd andra tävlingsmoment (och nya tillkommer hela tiden) och dessa blandas på ett sätt som i längden gör att man inte klarar sig med att endast vara riktigt bra på en av grenarna. Det unika med Crossfit-tävlingar är också att tävlingsmomenten oftast förblir hemliga fram till några dagar innan start. Det gör att deltagarna måste träna inför alla tänkbara prövningar. Crossfit som sport är väldigt ung och därför utvecklas och förändras den från år till år. Här kan du läsa om hur motsvarigheten till VM (CrossFit Games) har utvecklats från 2007 och framåt.

Crossfit tränas ofta i grupp men kan även tränas själv mellan grupppassen. Crossfit är en tuff träningsform, utan tvekan. Att genomgå fysiska och psykiska prövningar med andra ger en speciell gemenskap och sammanhållning. Inte sällan utgör Crossfit-boxar lika mycket gym som “fritidsgård för vuxna”. Det blir med tiden en plats där man känner tillhörighet och vänskap. Det blir en plats där likasinnade samlas och umgås (oavsett bakgrund). Den här community-känslan är lika tydlig på de enskilda boxarna som i det nätverk av Crossfit-utövare som möts via internet. Crossfit är lika mycket community som träningsform. Här kan du se crossfits community-sida.

Saxat från Crossfit Nordics hemsida.